Jak wygląda sytuacja z próchnicą w Polsce?

Sytuacja z próchnicą w Polsce prezentuje się w sposób fatalny – w tym temacie nie można się niczym chwalić. Zwłaszcza że z badań jasno wynika, że jeśli chodzi o tę chorobę, to Polska "jedzie na jednym wózku" z Wietnamem. Sprawę trzeba postawić jasno: jest bardzo źle, gdyż prawie 99% dorosłych osób ma do czynienia z próchnicą i wymaga leczenia. Nie jest też lepiej w przypadku młodych osób, gdyż problem tej choroby dotyczy prawie 92% dzieci i młodzieży, co z góry skazuje ich na wejście w dorosłe życie bez pełnego kompletu naturalnych zębów.

W rzeczy samej próchnicę wywołuje paciorkowiec Streptococcus mutans – ale nie działa on sam, tylko w parze z dostarczanym do jamy ustnej cukrem. Cukier w Polsce jest tak popularny, że media krzyczą o uzależnieniu Polaków od cukru – alarm ten potwierdzają statystyki, z których wynika, że jeden Polak zjada średnio aż pięćdziesiąt kilogramów cukru rocznie. Może to nawet czynić w sposób nieświadomy, gdyż nie posiadł wiedzy o zawartości cukru w gotowych produktach, takich jak napoje kolorowe, dżemy czy konfitury, lody i tym podobne. Ponadto alarmujące jest spożycie słodyczy wśród dzieci i młodzieży – polskie szkolnictwo próbowało podjąć z tym problemem walkę, ale zakaz sprzedaży słodyczy w sklepikach szkolnych nie przyniósł spodziewanego rezultatu. Uczniowie nabywają słodycze poza terenem szkoły w sklepach, w których nikt nie może nałożyć na nie takiego zakazu. Rodzice nie zawsze mają kontrolę nad tym, co zjadają ich dzieci – Polacy są ciągle zabiegani, wychodzą z domu rano do pracy, a wracają późnym popołudniem lub nawet wieczorem. Nie ma czasu na wspólne rodzinne posiłki – ten czas zazwyczaj nadrabia się w weekend, przy czym można zauważyć, że wiele rodzinnych spacerów kończy się na słodkościach w galeriach handlowych lub na fast foodach, w których też jest cukier i które nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością.

Tymczasem próchnica nie lubi diety obfitującej w sole mineralne i w witaminy A, C, D, E i K – w szczególności nie znosi warzyw zielonych. Nie lubi też diety, z której całkowicie został wyłączony cukier w każdej postaci. Dentysta z Wrocławia twierdzi, że specjalista jest w stanie zauważyć próchnicę we wczesnej fazie jej powstawania i skutecznie przeciwdziałać jej rozwojowi zanim powstaną poważne ubytki. Nie jest tajemnicą, że dentysta to najlepszy ekspert w dziedzinie walki z tą przykrą chorobą społeczną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>